Een bier met een verhaal

Het verhaal

U heeft er misschien al van gehoord of er zelfs al ééntje geproefd: De Pinte heeft zijn eigen Pints biertje, de Pintenaer.

Het is ondertussen van 2008 geleden dat De Pinte Leeft! de Pintenaer op de markt bracht. Een biertje van en voor De Pinte. Want hoewel De Pinte al sinds 2 juni 1868 een zelfstandige gemeente is (toen het zich afscheidde van buurgemeente Nazareth) en ondanks verschillende pogingen duurde het uiteindelijk tot 2008 alvorens het bestuur van De Pinte Leeft! zijn schouders zetten onder dit project. Zij vonden namelijk dat een gemeente met de naam ‘De Pinte’ toch wel een eigen biertje moesten hebben!

Al snel werden contacten gelegd met verschillende brouwerijen uit de buurt en werden proefsessies ingelast om het beste en lekkerste biertje te selecteren. Op zondag 14 september 2008 was het dan eindelijk zover: tijdens de opening van de braderie werd de Pintenaer voor de eerste maal officieel ontkurkt!

Een oud wapenschild, dat door de heraldische raad niet werd aanvaard als officieel wapenschild van de gemeente omdat het een pot bier bevatte, werd gekozen als embleem. Een tip van de oud-gemeentesecretaris Christian Meiresonne, die trouwens ook de peter van ons biertje is. Door de lekkere smaak en de link met de gemeente sloeg de Pintenaer onmiddellijk aan.

In 2015, 7 jaar na de lancering van het bier, hebben we het bier een mooie restyling gegeven. Het recept werd licht aangepast, waardoor het iets minder zwaar is, en ook het etiket is onder handen genomen, waarbij we nog meer dan vroeger de nadruk op het authentieke wapenschild leggen.

Het etiket

Met de lancering van het vernieuwde bier in 2015 werd pintenaer_logoeveneens het etiket helemaal herwerkt, wat de identiteit van onze Pintenaer nog een extra dimensie gaf. De basis voor het nieuwe etiket bleef echter onveranderd met respect voor het originele embleem.

Onderstaande tekst die ook op de achterkant van het biertje staat geeft nog wat meer info.

 

Op 2 juni 1868 werd De Pinte een zelfstandige gemeente, toen het zich afscheidde van buurgemeente Nazareth. Het initieel voorgestelde wapenschild van de gemeente bevatte een pot bier, een verwijzing naar herberg ‘t Pyntken, waarnaar de gemeente De Pinte is vernoemd. De heraldische raad keurde dit echter af, maar met De Pintenaer eren we het authentieke karakter van dit prachtige wapenschild.